Conferència Clara Berenguer

Clara Berenguer és una jove dedicada a l'estudi de les il·lustracions que acompanyen els textos dels llibres d'infants. Ha realitzat la seua tesi doctoral sobre la il·lustració infantil valenciana i, més concretament, sobre les il·lustracions infantils que el reconegut il·lustrador valencià Miguel Calatayud publicat al llarg de la seua projectaria professional. Hui, ha vingut a la Universitat d'Alacant per parlar-nos de la importància de les il·lustracions en la literatura infantil.

En primer lloc, Berenguer ens presenta el seu bloc, en el qual es pot trobar tota mena d'exemples d'editorials, llibres i il·lustradors recomanats. Per aquesta tasca que realitza a través d'internet, ha rebut el premi Aurora Díaz Platja l'any 2016. Aquesta és l'adreça del seu bloc:

https://llibreriaillustrada.wordpress.com/

En segon lloc, busquem una definició del terme "Il·lustrar" i encara que presenta moltes definicions, destaquem: donar llum a l’enteniment d’una cosa. Acte d’adornar un llibre amb làmines, gravats, etc. A més a més, anem més enllà, ja que es parla sobre la literatura infantil. La il·lustracio té la funció comunicativa per als infants a través de les imatges i la funció estètica, ja que els autors estan influenciats per altres estètiques. Per tant comencem a sensibilitzar-los amb l’art i l'alfabetització visual, és a dir, la destresa de veure i formular una opinió estètica, habilitat per a poder fer un judici estètic a través de la visió d’imatges i així poder afrontar el món.

Els llibres il·lustrats són obres on la paraula i la imatge col·laboren junts per a establir el significat de la història i allò que volen expressar. En aquest sentit, en l'àlbum il·lustrat tots els elements es troben al servei de la història. Un aspecte a destacar dels àlbums il·lustrats, és que és accessible per a tothom.

Un aspecte a destacar d'aquesta conferència és que Clara Berenguer mostra molts exemples de llibres il·lustrats, per tant, és molt senzill entendre allò que volia transmetre. A més, ella recalca els llibres petits, ja que són més accessibles als xiquets i per tant els agrada més llegir-los. Alguns dels exemples de llibres il·lustrats que mostra són:
  • On és el meu barret? De Jon Klassen.
  • El pelut. De Arianne Faber. Parla sobre la por. La protagonista és una xiqueta que no té por i que un dia un ésser negre intenta fer-li por però aquesta comença a riure. La resta del llibre tracta sobre un diàleg del pelut i la xiqueta.
  • “La piscina” d’autora coreana. És un àlbum mut què conta la història d’una xiqueta que va a la picina. No té text ni so, però l’autora aconsegueix transmetre allò que vol.
  • “Bárbaro” de Renato Moriconi. Llibre mut que vol transportar al mon imaginari sense límits dels xiquets.


Per acabar, destacar els llibres muts, ja que són un tipus de literatura molt cridanera per als infants i és molt poc utilitzada diàriament. Clara Berenguer demostra que les il·lustracions juguen un paper molt important en la literatura, i que a més, poden transmetre molt més del que ens pensem.

Comentarios

Entradas populares de este blog

El conte embastat

Ajudar als nens a esdevenir LECTORS

LA LITERATURA