Biografies d'autores de literatura infantil

Hui havíem d’investigar per grups, sobre quatre autors/es i els seues corresponents contes o novel·les més coneguts. A nosaltres ens van assignar, casualment quatre dones, els llibres de les quals van en la mateixa línia, doncs tracten històries de colla, d’amistat...Les autores i les seues històries eren: Enid Blyton, creadora de la famosa col·lecció de vint-i-ú títols, Els cinc, també Little Woman o Donetes de Louise May Alcott, la mundialment famosa Heidi de Johanna Spyri i finalment, Pollyanna de Eleanor Hodgman Porter.


  1. Enid Blyton: Els cinc



Enid Blyton (1897-1968) es una reconeguda escriptora britànica de literatura infantil. Va iniciar els seus estudis de medicina però els va abandonar per a començar magisteri, ja que com ella explicava, el que més li agradava era llegir contes. Blyton va començar a escriure de petita i mai ho va abandonar, és per això que va escriure 700 obres d’acció i suspens entre els anys 1915 i 1968. Una de les obres més reconegudes d’aquesta autora és Els cinc, la qual narra la història d’una quadrilla de xiquets i un gos què duen a la pràctica la feina de detectives per solucionar distintes situacions de misteri i aventura. No obstant això, aquesta llibre ha rebut crítiques com: la mare no presentava sentiments maternals, els temes principals i la trama eren classistes, racistes, masclistes i poc respectuosos amb la igualtat. Per a finalitzar, destacar que la literatura de Enid Blyton se centra en el mon preadolescent, ha tingut un gran èxit en molts països i existeixen  traduccions al alemany, chinés, finlandés i francés entre altres.


  1. Louise May Alcott: Donetes (Little Woman)


Louisa May Alcott (1832-1888) va ser una escriptora estatunidenca amb un aclaparant èxit, en especial per la seua novel·la Donetes de 1868. Cal destacar, que va ser molt activa socialment i políticament al llarg de la seua vida, lluitant en contra de l’esclavitud i defensant el sufragisme femení. A més, mai es va casar. Quant a la seua història cima, basada en les seues vivències, tracta com quatre xiquetes: Meg, Jo, Beth i Amy, es converteixen en adultes amb la Guerra Civil dels EUA de fons. Aquesta novel·la forma part d’una trilogia completada per: Homenets i La canalla de Jo. Així mateix, està molt present el realisme, els valors tradicionals, la família o el romanticisme lligat a la natura. Donetes es pot situar dins de la novel·la autobiogràfica, juvenil i al mateix temps, de desenvolupament personal. Per acabar, comentar les nombroses adaptacions cinematogràfiques, d’òpera, de teatre, de sèries de televisió, de Brodway… creades, que han perllongat aquest relat fins a l’actualitat.


  1. Johanna Spyri: Heidi
Johanna Spyri va ser una escriptora suïssa nascuda en 1827 a Zurich.
Es va iniciar a l’escriptura en 1970 per intentar recaptar diners per a  la Creu Roja.
El seu llibre més popular és Heidi, escrit en 1881. Aquest llibre el va escriure per a llegir-se’l al seu fill. Un dels personatges més coneguts de la literatura infantil és sens dubte Heidi.
Heidi és una xiqueta alegre que viu amb el seu avi en els boscos suïssos. Aquest llibre va tenir una gran repercussió entre els lectors del seu temps i la seua autora va arribar a fugir de tanta popularitat.
Heidi reflecteix part de la vida de la seva autora, Johanna, una dona nascuda en les muntanyes de Suïssa que va patir l’enyorança del seu poble quan va haver de trasllardar-se a viure lluny del seu llar. L’autora va trobar en l’escriptura una vocació tardana, que va nàixer com una acció solidària i va acabar convertint-se en el refugi a les seues desgràcies vitals. A més, a més, cal dir que Heidi, ha sigut adaptada al cine, televisió i teatre.


  1. Eleanor Hodgman Porter (1868-1920): Pollyanna
Autora americana què és coneguda per novel·les com Pollaynna (1913). Va nàixer en New Hampshire en 1868 i va morir al 1920. Durant la seua vida es va convertir en una cantant reconeguda després d’haver estudiat en el Conservatori de Música de Nova Anglaterra en Boston. Així mateix va començar a escriure relats curts els quals van ser publicats en revistes i periòdics populars.

D’altra banda, Cross Currents (1907) va ser la seua primera novel·la llarga, i Miss Billy (1911) va ser el seu primer èxit comercial. No obstant, amb l’arribada de Pollyanna (1913) aquesta autora va guanyar reconeixement internacional, ja que la protagonista d’aquesta obra va ser la inspiració per als infants i joves de tot el mon per transmetre molt de positivisme i alegria de viure. Aquesta obra va ser adaptada al teatre, televisió i cinema. A més, va ser una obra molt venuda en Estats Units, fins arribar a les quaranta set edicions.

Comentarios

Entradas populares de este blog

El conte embastat

Ajudar als nens a esdevenir LECTORS

LA LITERATURA